Arto on luotsannut Movendosta alusta alkaen – tarvelähtöinen kehittäminen luo edelläkävijäratkaisuita terveysalalle

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

 

Movendoksen henkilöstön esittelyblogit jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa on Movendoksen toimitusjohtajan Arto Leppisaaren haastattelu.

Tuntuma terveysalaan syntyi jo Nokian vuosina

Arton taustakoulutus on Tampereen teknillisestä yliopistosta tietoliikenne- ja ohjelmistotekniikasta. Arto päätyi opiskelujensa jälkeen silloisessa kovassa imussa 15 vuodeksi Nokialle, joka eli kovia kasvuvuosiaan. Arto oli mukana toteuttamassa matkapuhelimien 2G- ja 3G-standardointeja muiden isojen yritysten kanssa. Tämän jälkeen hän osallistui teknologiastrategioiden tekemiseen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Hiljalleen vuoden 2010 tuntumassa mukaan tekemiseen tuli terveys- ja hyvinvointinäkökulma.

– Terveysala kiinnosti ja oli lähellä sydäntäni, joten keskityin terveys- ja hyvinvointiteknologian uusien liiketoimintamahdollisuuksien kartoittamiseen. Toimin Nokialla matkapuhelinpuolella, joten tutkimme paljon etenkin kuluttajasovelluksia, kuten erilaisia päälle puettavia oman terveyden ja hyvinvoinnin kehittämiseen liittyviä laitteita. Pelkän liikunnan seuraamisen sijasta alkoi kiinnostaa erityisesti kokonaisvaltainen hyvinvointi, jossa on mukana myös esimerkiksi uni- ja stressitason seuranta. Tavoitteena oli parantaa terveyttä erilaisen seurannan ja mittaamisen tukemana, Arto muistelee.

Vuonna 2012 Arto siirtyi vetämään uuden liiketoiminnan kehittämishanketta Personal Health Informatics-ryhmään Tampereen teknilliselle yliopistolle. Movendoksen perustajat kohtasivat siellä, ja edelleen Movendoksella vaikuttavan Hannu Niemisen mukana pohdintaan tuli terveysvalmennuksen näkökulma.

– Koska olin itse jo valmiiksi kiinnostunut kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja terveydestä, niin Movendoksen perustamisen lähtökohdat täyttyivät helposti. Movendos perustettiin joulukuussa 2012, ja sama yliopistolla mukana ollut tiimi tuli mukaan perustajaosakkaiksi. Arvokeskustelua käytiin paljon, eli edelleen kaikessa tekemisessä näkyvä Movendoksen arvopohjaisuus on ollut olemassa jo alkumetreiltä. Vuoden 2012 lopulla mielessä oli ”Happy healthy future”, nyt Movendoksen slogan on “Building a healthy future”, Arto kertoo hymyillen.

Tiimillä oli kova halu edistää terveyttä ja hyvinvointia nimenomaan yksilötasolla. Tiimin yhteiset arvot ja tahtotila olivat avainasemassa. Yhden alkuperäisen osakkaan Heidi Lehtosen äkillinen menehtyminen oli surullinen ja traaginen tapahtuma koko tiimille, mutta toisaalta tämä hitsasi tiimiä entisestäänkin yhteen.

Movendoksen ensimmäisen tuotteen, mCoach-etävalmennuspalvelun tuotekehitys ja viralliset ensimmäiset pilotoinnit lähtivät käyntiin vuonna 2013.

Toimiva tiimi on itseohjautuva, mutta sujuvasti kommunikoiva

Movendos on tehnyt kaikki vuoden töitä tiiviinä tiiminä, eli työntekijät ovat tehneet töitä yrittäjähenkisesti omalla omistusosuudella. Toimivan kommunikaation ja itseohjautuvuuden yhdistelmä tiimin jäsenten kesken on erittäin tärkeää ja toimii hyvin. Kaikilla päämäärä on yhteinen, vaikka pienessä yrityksessä toimenkuvat ovat jokaisella työntekijällä laajoja.

– Välillä on ollut vaiheita, joissa omassa toimitusjohtajan toimenkuvassa on korostunut esimerkiksi rahoitukseen liittyvä kulma, mutta koko ajan asiakasyhteistyö ollut erittäin tärkeä osa arkista työtä. Tämä koostuu myynnistä, asiakkaiden käyttöönottoprojekteista sekä olemassa olevien asiakkaiden tarpeiden kuuntelemisesta ja uusien ratkaisujen luomisesta. Henkilökohtaisesti pidän kovasti yhteisestä kehitystyöstä asiakkaiden kanssa, koska siten saamme tehdä yhteistyötä alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Tyypillinen työpäivä saattaa sisältää asiakastyön lisäksi uusien ominaisuuksien konseptointia, käyttäjätukea, teknistä testausta, henkilöstöhallintoasioita ja talousasioita, Arto taustoittaa.

Oikea-aikaista yksilöllistä tukea asiakkaille, sujuvat arjen työkalut ammattilaisille

Movendos tekee kattavia sähköisen ja etäasioinnin ohjelmistoratkaisuja terveydenhuoltoon ja esimerkiksi kuntoutusalalle ja järjestöille. Lisäksi Movendoksella on vuodesta 2016 alkaen ollut oma etätapaamisiin ja arvo- ja ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan pohjautuva terveysvalmennuskonsepti, jota tarjotaan yritysten työntekijöille. Valmennuksessa käytetään Movendoksen oman mCoach-etävalmennuspalvelun tietosuojattuja videotapaamisia, viestintää ja yksilöllisiä tehtäviä.

– Punainen lanka ja yhteinen nimittäjä näille palveluillemme on, että haluamme mahdollistaa yksilöllisen tuen tarjoamisen mahdollisimman helposti ja oikea-aikaisesti osana ihmisen omaa arkea. Terveydenhuolto on menossa ennaltaehkäisevään ja jossain vaiheessa valmentavaankin suuntaan, koska terveyshaasteita yksilöllisesti ratkaisemalla saadaan myös terveyssektorin isoja kustannuksia alaspäin. Samalla haluamme tarjota ammattilaisille heidän työarkeaan helpottavat ja tehostavat työkalut, Arto kiteyttää.

Vuoden 2016 aikana työterveysasiakkailta alkoi tulla selkeää viestiä, että etäasioinnin laajempia ratkaisuja halutaan alkaa kehittää yhdessä. Tästä sai alkunsa nykyisen Movendos Health Platformin kehittyminen. Tätä nykyä kokonaisuus kattaa esimerkiksi terveys- ja työolosuhdekyselyt, oire- ja tarvepohjaisen ajanvarauksen, etävastaanoton, chatin sekä kiireettömän viestinnän. Koronan myötä etäratkaisut saivat ison potkun eteenpäin

– Parhaillaan kehitämme Movendos Health Platformiin myös työkykyjohtamisen ratkaisua työterveyksien ja niiden asiakasyrityksen välille. Tavoitteena on tarjota kokonaispaketti työterveyksille sekä henkilöasiakkaan asiointiin että yritysasiakkaan ja työterveyden väliseen sähköiseen asiointiin.

Yhteiskunnan, ammattilaisten ja yksilöiden valmius etäpalveluihin on muuttunut

Noin seitsemän Movendos-vuoden aikana sekä yhteiskunnan että yksilötason valmius käyttää etäpalveluja on muuttunut merkittävästi. Teknologiaratkaisut ovat oleellisesti yhteydessä terveysalan kehittymiseen, mutta lisäksi taustalla vaikuttavat toimijoiden halu ja valmius muuttaa palveluprosesseja ja käytäntöjä. Nykyisin myös loppuasiakkaat osaavat odottaa sujuvia etäpalveluja. Korona on vauhdittanut osaltaan tätä muutosta, jota Movendoksen alkuvaiheessa rakenteet hidastivat.

– Tärkeä osa Movendoksen työtä on myös koko terveysalan sähköisen asioinnin markkinan edistäminen ja kehittäminen. Vaikka olemme teknologiayritys, niin laaja toimialatuntemus on erittäin tärkeää sekä arjen työssä että asiantuntijana ja viestinnässä, Arto toteaa.

***

Arto asustaa Kangasalla perheensä kanssa. Nykyään liikuntapuoleen kuuluu lähinnä lenkkeilyä aiempien suosikeiden kuten laskettelun ja lumilautailun jäätyä vähemmälle. Kotona on kolme teini-ikäistä poikaa, joten kevareita, mopoja ja autoja tulee säädettyä vapaa-ajalla porukalla. Myös remontti- ja rakennushommat ovat mieluisia silloin, kun on ylimääräistä aikaa.

Lisää uutisia