Joukkuepelaajien kokonaisvaltainen ja yksilöllinen etävalmennus on avaamaton aarrearkku

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

Eri joukkuelajien valmennuksessa keskitytään vahvasti lajiosaamiseen. Nuoren urheilijan elämässä kehittymiseen ja hyvinvointiin vaikuttavat myös monet treenin ulkopuoliset asiat kuten riittävä palautuminen, uni, treeniä ja palautumista tukeva ravitsemus sekä riittävä aika koululle, itselle ja ystävyyssuhteille. Hyvät ajanhallintataidot ja kyky kuunnella omaa itseään palvelevat myös lajiosaamisen sekä fyysisten ja henkisten peliominaisuuksien kehittymistä.

Lajiliittojen ja monien ammattilaisten kanssa käydyssä keskustelussa on noussut esiin, että tukea ja uusia menetelmiä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen tarvitaan. Toisekseen, edes urheilua harrastavat nuoret eivät liiku koti- ja kouluarjessaan riittävästi. Arjen aktiivisuudella on iso merkitys nuorten hyvinvoinnille.

Salibandy Club Classic lähti mukaan etävalmennuskokeiluun, ja kaudella 2015-2016 Movendos-etävalmennusta kokeiltiin ensimmäistä kertaa urheilujoukkueen parissa. Classicin 13-14-vuotiaita C-tyttöjä etävalmennettiin koko kauden ajan. Tavoitteena oli herätellä ajatuksia kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja tuoda pieniä uusia asioita pelaajien arkeen. Kokonaistavoitteena oli luonnollisesti hyvä treenaamisen ja palautumisen tasapaino. Etävalmennustehtävät liittyivät esimerkiksi treenien ja arkiliikunnan seurantaan, uneen, mielialaan, tuneiden ja ajatusten hallintaan, ravitsemukseen sekä ajanhallintaan. C-tyttöjen kokeilussa päävastuu Movendos-valmennuksesta oli Movendos Oy:llä, ja lajivalmentajat olivat mukana sisällön suunnittelussa. Tulokset olivat myönteisiä pelaajien elämän eri osa-alueilla, ja suurin osa haluaa jatkaa etävalmennuksessa.

Etävalmennustyökalua lisensoivat erilaiset ohjaustyötä tekevät ammattilaiset esimerkiksi terveydenhuollon, työhyvinvoinnin, kuntoutuksen ja hyvinvointivalmennuksen saralla. Joukkueurheilussa on isoja, vielä avaamattomia mahdollisuuksia.

”Urheilijan elämä on 24/7 urheilijana elämistä. On hienoa, että tähän on saatu työkalu nuoren arjen tueksi. Joukkueurheilussa myös yksilövalmennus on tärkeässä roolissa – Movendos tarjoaa valmentajille oivan avun sen tehostamiseen,” sanoo Naisten maajoukkuevalmentaja ja SC Classicin nuorisopäällikkö Irina Peltola.

Tulevaisuudessa Movendos-etävalmennuspalvelu voisi tukea eri joukkuelajeissa pelaajien kehittymistä monella eri tasolla. Joukkuetasolla voidaan tukea nuorten pelaajien kehittymistä lajiosaamisessa, kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elämänhallintaa sekä urheiluvammoista kuntoutumista. Seuratasolla palvelua voidaan soveltaa valmennustavoitteiden, -sisältöjen ja prosessien jalkauttamiseen joukkuevalmentajille. Kansallisella ja seuratasolla Movendos-palvelussa on aineksia pelaajapolun kanavaksi. Kansallisessa talenttivalmennuksessa etävalmennuspalvelu voi tukea yksilöllisiä tavoitteita leirien ja muiden valmennusjaksojen välissä viestinnän, etävalmennustehtävien ja videotapaamisten keinoin.

Lue koko artikkeli salibandyjoukkueen etävalmennuskokeilun vaiheista ja tuloksista täältä:

http://materials.movendos.com/Movendos-valmennus_Classic-salibandy_loppuraportti_7.6.2016.pdf

 

Lisää uutisia