Työterveysala digitalisoituu kovaa vauhtia, mutta kenen tarpeista käsin? Työterveyden asiakas haluaa sujuvat palvelut yhdestä paikasta, ja työterveyden ammattilaiset tarvitsevat omaa työtä helpottavaa teknologiaa. Nämä kaksi tarvetta voivat toteutua yhtä aikaa.
Tamperelaisen työterveys- ja lääkärikeskuspalveluja tarjoavan Pirten yhteistyö kotimaisen teknologiayritys Movendoksen kanssa on synnyttänyt palveluita, jotka ovat kansallisesti ja kansainvälisesti edelläkävijän asemassa. Sujuva terveyspalvelun saatavuus ja tiedonkulku jättää enemmän aikaa ihmisten väliseen kohtaamiseen ja tuo kustannussäästöjä. Pirten palveluja käyttävät 42 000 henkilöasiakasta ja 2000 alueen yritystä.
Hyvä digitalisaatio tuo palvelut lähelle ja yhdelle luukulle
Kun digitaaliset palvelut vastaavat aitoihin tarpeisiin, voidaan työterveydessä keskittyä ihmisten kohtaamiseen. Kun työterveyden asiakas löytää ja tavoittaa tarvitsemansa palvelun vaivatta, ja työterveyden ammattilaisen työprosessi sujuu helposti, voivat molemmat osapuolet keskittyä tärkeimpään eli työterveysasiakkaan terveyden tukemiseen ja ylläpitämiseen. Työterveyden asiakas on aktiivinen toimija, jolle tarjotaan ohjaus oikean palvelun pariin mahdollisimman helposti.
Tamperelainen työterveys ja lääkärikeskus Pirte on lähtenyt edelläkävijänä kehittämään työterveyden digitaalisia palveluita. Kehityskumppanina on jo vuosien ajan ollut tamperelainen Movendos.
Lokakuun lopulla Pirten työterveysasiakas sai ensimmäistä kertaa palvelua uuden etävastaanottopalvelun kautta. Työterveyslääkäri palveli asiakasta mökistään Lapin Sevettijärveltä ja työterveyshoitaja Tampereelta käsin. Kahden ammattilaisen voimin asiakas saatiin nopeasti ohjattua oikean palvelun pariin lähetteen kera. Etävastaanotto on hyvä esimerkki palvelusta, joka mahdollistaa uudet työtavat terveysalan ammattilaisille ja tuo palvelut lähelle asiakasta.
– Työelämässä alati tapahtuvan muutoksen myötä myös asiakkaiden tarpeet ja terveydenhuolto muuttuvat. Digipalveluilla pystymme vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin sijainnista riippumatta. Sähköisten palvelukanavien kautta hoitopolut keventyvät, ja asiakas saa tarvitsemansa avun vaivattomasti ja nopeasti, Pirten asiakkuuskoordinaattori Piia Pulkkinen kertoo.
– Nuorelle ja kehitysorientoituneelle yritykselle tällainen yhteistyö on erittäin palkitsevaa. Olemme voineet kehittää palveluja, jotka ovat nyt kansallisesti edelläkävijän asemassa. Paikallisesti voidaan kehittää ketteriä ratkaisuja, jotka muuttavat alaa kotimaassa ja jatkossa myös maailmalla, toimitusjohtaja Arto Leppisaari Movendokselta kertoo.
Ehjässä palvelupolussa tieto kulkee, yksilön terveys paranee ja toiminta tehostuu
Tiedon kulkeminen ja hyödyntäminen on oleellista kustannushyötyjen näkökulmasta. Palvelupolun varrella syntyvää tietoa voidaan hyödyntää yksilön terveyden tukemisessa sekä organisaatio- ja yritystason toiminnan kehittämisessä. Oleelliseen keskittyminen tuo kustannushyötyjä työterveyspalvelun tarjoajalle ja sen asiakkaalle. Älykäs digipalvelu keskittyy yhä enemmän myös ennaltaehkäisyyn oireiden hoitamisen sijasta.
– Pirte kehittää jatkuvasti palveluitaan vastaamaan nykyajan ihmisen tarpeisiin. Olemme pohtineet digitaalisten ratkaisujen näkökulmia yhdessä Movendoksen kanssa ja huomioineet asiakkaiden käyttökokemukset matkan varrelta. Luottamuksellisuus, avoimuus ja mutkattomuus yhteistyössä mahdollistavat sen, että tuotetaan kokonaan uusia palveluita ja parhaimmillaan muutetaan koko toimialaa, kertoo Pirten kehityspäällikkö Birgitta Ojala.
– Yhteistyö Pirten kanssa on syventynyt asteittain. Kehitystyö on edennyt videovastaanotosta terveysriskien, hyvinvoinnin ja työolosuhteiden kartoituksiin ja nettiajanvaraukseen. Viimeisimpänä etävastaanottoa on laajennettu chat- ja viestintäkulmalla. Hyötyjen ja käyttökokemuksen kannalta palvelupolun osien pitää muodostaa toisiaan tukeva kokonaisuus. Näin tieto saadaan kulkemaan palvelupolun eri vaiheissa ja potilastietojärjestelmän kanssa, Leppisaari kuvaa.
Esimerkki Timo Työterveysasiakkaan palvelupolusta
– Timo haluaa nopeasti apua akuuttiin tilanteeseen. Hän avaa terveyspalvelun kännykällään ja aloittaa chat-keskustelun.
– Timo valitsee oireen, ja chat kysyy tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä automaattisesti.
– Hoitaja liittyy keskusteluun. Hänen mielestään asia vaatii näkemystä myös lääkäriltä, joka kutsutaan mukaan.
– Timo ohjataan tarpeen mukaan varaamaan aika sopivalle ammattilaiselle oikeanpituisella vastaanottoajalla, joko etänä tai tiettyyn toimipisteeseen.
– Ennen vastaanottoa Timo voi vastata myös terveyteen tai työolosuhteisiin liittyviin kartoituksiin.
– Etävastaanotolle Timo pääsee ilman siirtymistä paikasta toiseen, ja hän saa nopean avun ongelmaansa.
***
Kuvassa oleva asiakkuuskoordinaattori Piia Pulkkinen on toiminut projektin vetäjänä Pirten digipalvelun kehittämisessä. ”Palveluiden tavoittaminen sijainnista riippumatta on nykypäivän asiakkaalle tärkeää.”
Kuvaaja: Mandi Gardemeister
***
Taustaa
Pirte on 100 % suomalainen ja 100 % paikallinen työterveys ja lääkärikeskus Pirkanmaalla.
Pirte eli Tullinkulman Työterveys Oy on kotimainen paikallinen työterveys ja lääkärikeskus, jonka omistavat Tampereen ja kaupunki ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Omistajiensa lisäksi Pirten palveluihin luottavat noin 2000 yritystä ja 42 000 henkilöasiakasta. Pirte toimii seitsemässä toimipisteessä Tampereella, Nokialla, Orivedellä, Sastamalassa ja tammikuusta 2019 alkaen myös Valkeakoskella. Asiantuntijoita ovat yleis- ja erikoislääkärit, hoitajat, psykologit, fysioterapeutit, toimintaterapeutit sekä sosiaalialan asiantuntija. Pirtelle on myönnetty Yhteiskunnallinen yritys-merkin ja Avainlipun käyttöoikeus.
Movendos on tamperelainen vuonna 2012 perustettu yksilölliseen terveyteen keskittyvä valmennus- ja teknologiayritys. Yrityksen juuret ovat Tampereen Teknillisen Yliopiston (TTY) terveys- ja käyttäytymistieteen tutkimuksessa. Movendos Health Platform on yksilön terveyttä ja ammattilaisten työtä palveleva kokonaisuus, joka perustuu pitkään kehitystyöhön alan asiantuntijoiden kanssa. Movendoksen palveluja hyödyntää jo noin 30 työterveyden palveluntarjoajaa Suomessa.
***
Lisätietoja:
Pirte: Piia Pulkkinen, piia.pulkkinen@pirte.fi, 040 767 3798
Movendos: Arto Leppisaari, arto.leppisaari@movendos.com, puh. 050 5117 305