Movendoksen henkilöstön esittelyblogit jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa on Movendoksen tutkimusyhteistyöstä vastaava Tekniikan tohtori Hannu Nieminen, jolla on pitkä tausta terveysteknologian kehittämiseen liittyvästä tutkimustyöstä. Hän vetää myös Personal Health Informatics-tutkimusryhmää Tampereen teknillisessä yliopistossa.
Lääketieteellisestä tekniikasta tutkimukseen
Hannu opiskeli alun perin Tampereen teknillisessä korkeakoulussa lääketieteellistä tekniikkaa ja tietokonetekniikkaa. Sen jälkeen hän toimi 80-luvun alkupuolella VTT:n sairaalatekniikan laitoksella, jolloin ihmisen erilaiset mittaukset ja signaalien käsittely esimerkiksi työlääke- ja urheilulääketieteeseen sekä tehohoitoon liittyen tulivat tutuiksi kaikkineen seitsemän vuoden ajan. Jo tuolloin kehiteltiin esimerkiksi älykkäitä hälytyksiä teho-osastolla.
– Tutkimuspuolen tehtävät etenivät 80-luvun puolivälin jälkeen väitökseen työkuormitukseen liittyvistä lihassähkömittauksista. Olin sitä ennen työskennellyt Työterveyslaitoksen selkä- ja niskalaboratoriossa. Väitöskirjan jälkeen apurahatilanne oli epävarma, ja ura urkeni Nokialle. Väliaikaiseksi uumoiltu loikkaus tutkimuspuolelta isoon yritykseen kestikin lopulta 18 vuotta, Hannu naurahtaa.
Nokian kautta Movendoksen perustajaksi
Nokialla Hannu oli mukana suunnittelemassa esimerkiksi kansallista multimediaohjelmaa (1994). Tuolloin internetiä ei vielä pidetty kovin todennäköisenä, joten sopivaksi kanavaksi kaavailtiin televisiota. Lopulta Nokian aikaisiin tehtäviin kuuluivat esimerkiksi Visual Communications Labin vetovastuu ja Nokia Designin tehtävät.
2011 Hannu siirtyi virallisesti pois Nokialta ja tuli mukaan yliopistohankkeeseen, jossa valmisteltiin Movendosta Tutkimuksesta liiketoimintaa-konseptissa Tekesin kanssa. Personal Health Informatics-alueelta otettiin yhteyttä Hannuun, ja moni muukin Movendoksen perustaja ilmoittautui mukaan jo tässä vaiheessa.
– Alkuun Movendoksenkin fokusalue oli ihan avoin kenttä. Pohdinnassa olivat esimerkiksi lasten astmadiagnostiikka ja ihon alle laitettavat EEG-anturit. Jossain vaiheessa toin esiin terveysvalmennukseen liittyvän ajatuksen, mihin vaikutti erityisen paljon tutustuminen hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT) vuoden 2012 aikana. Oivallus vei mennessään, ja ensimmäinen protoversio etävalmennuspalvelusta kehiteltiin Heidi Lehtosen kanssa Tampereen Teknillisen korkeakoulun ideatilassa. Movendos Oy perustettiin joulukuussa 2012, Hannu muistelee.
Alkuvaiheessa tapahtui myös isompi tragedia perustajien keskuudessa, kun Heidi Lehtonen menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen. Heidillä oli laajaa osaamista käytettävyyteen ja UI-suunnitteluun liittyen, ja hän oli mukana ensimmäisten tuotekonseptien ja käyttöliittymien toteuttamisessa.
Etävalmennuspalvelun prototyyppiä kehiteltiin ja testattiin sydänpotilaiden kuntoutuksessa sekä Mawellcaren kanssa siivoajille kohdennetussa pilottivalmennuksessa.
– Sittemmin Movendoksen toiminta on laajentunut asiakkaiden kanssa tehdyn kehitysyhteistyön myötä hyvinkin kattaviin sähköisen asioinnin palveluihin erityisesti terveys- ja kuntoutuspuolella. Ensin etävalmennuspalvelun rinnalle syntyivät jatkuvasti laajenevat terveys-, hyvinvointi- ja työolosuhdekartoituksiin liittyvät sähköiset kyselyt, ja sen jälkeen kattavat ajanvaraus- ja etävastaanottopalvelut. Movendos Health Platform lanseerattiin kesällä 2018, Hannu kertoo.
Monta hattua ja tehokasta tekemistä
Hannu on työajastaan suunnilleen puolet Tampereen yliopistossa Personal Health Informatics-ryhmässä ja puolet Movendoksen tekemisessä. Käytännössä työtehtävät vaihtelevat pienessä yrityksessä tarpeen mukaan, mutta erityisesti työn alla on ollut tiede- ja sisältöpuoli ja aivan erityisesti sähköisten kartoitusten sisällöntuotanto ja kehittäminen.
Muutamassa vuodessa kolmella kielellä toteutettavat ammattilaiselle ja asiakkaalle helppokäyttöiset graafiset kyselyt ovat laajentuneet Suomen kattavimmaksi kartoituspalveluksi työterveyspuolella. Parhaillaan sisältöä on alettu laajentaa kuntoutuksen mittareihin.
Hannu on mukana myös Movendoksen hallituksessa, mikä on tiivistä, viikoittain tapahtuvaa yrityksen luotsaamiseen liittyvää työtä. Lisäksi tutkimusyhteistyötä on vuosien mittaan tehty esimerkiksi VTT:n, Työterveyslaitoksen, Jyväskylän yliopiston, Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa.
– Nuoressa terveysalan yrityksessä parasta on hyvä henki ja päätöksenteon nopeus. Isossa yrityksessä kaikki, mitä päivittäisessä työssä tekee, ei läheskään aina saavuta asiakkaita. Movendoksessa kaikki, mitä tehdään, tulee suoraan käyttöön. Asiakkaisiin on myös suora ja saumaton yhteys, Hannu kuvailee.
Hannu asuu Lempäälässä yliopistolla työskentelevän vaimonsa kanssa. Kolme aikuista lasta on jo muuttanut pois kotoa. Harrastuksista tärkeimmät Hannulla liittyvät retkeilyyn, kulttuuriharrastuksiin ja AV-taiteentekoon. Pari kertaa vuodessa pitää päästä
Lappiin, ja monenlainen musiikki ja kulttuuri tuovat iloa arkeen.