26.1.2021 alkaen seitsemän neljään eri sairauteen liittyvää Movendos mSurvey-kyselyä on rekisteröity lääkintälaitteiksi, jotka täyttävät lääkintälaitedirektiivin 93/42/EEC vaatimukset (Directive 93/42/EEC on Medical Devices).
Olemme yhdessä lääkintälaiteasiantuntijoiden kanssa tehneet pitkäjänteistä kehitystyötä, jotta Movendoksen tuotteet ja laatujärjestelmä täyttävät jatkossakin lääkintälaitevaatimukset ja tuotteita on mahdollista käyttää mahdollisimman laajasti terveydenhuollossa.
Läpikäydyn lääkintälaitedirektiiviin kuuluvan prosessin myötä Movendoksella on tuotevalikoimassaan ensimmäiset lääkinnällisiksi laitteiksi luokiteltavat tuotteet eli terveyskyselyt. Movendoksella on nyt hyvä valmius tehdä tarpeen mukaan myös uusia lääkinnällisiä laitteita jatkossa.
Movendoksen terveyskyselyt ovat laajassa käytössä etenkin kotimaisissa työterveyksissä ja yksityisillä lääkäriasemilla.
Terveydenhuollon ammattilaisen ja vastaajan näkökulmasta kyselyjen käyttö jatkuu pääosin ennallaan. Direktiivin alaisissa kyselyissä on kuitenkin tarkennettu sisältöjä vaatimusten mukaisesti. Osassa kyselyjä on esimerkiksi määritelty tarkkaan, kenelle kysely on tarkoitettu, ja esimerkiksi minkä ikähaarukan perusteella laskenta on tehty. Päivitetyt kyselyt korvaavat aiemmin käytössä olleet vastaavat kyselyt.
Lääkintälaitteiksi 26.1.2021 eteenpäin luettavat Movendos mSurvey -kyselyt:
- Diabetesriskitesti (FINDRISC)
- Kysely on tarkoitettu tiedon keräämiseen potilailta, ja tavoitteena on tunnistaa henkilöt, joilla on kohonnut diabetesriski. Kysely on tarkoitettu aikuisille.
- Riskitesti: sydän- ja verisuonitaudit (FINRISK)
- Kysely on tarkoitettu tiedon keräämiseen potilailta, ja tavoitteena on tunnistaa henkilöt, joilla on kohonnut sydäninfarktin tai vakavan aivoverenkiertohäiriön riski. Kysely on tarkoitettu 30-74 vuotiaille.
- Ahdistuneisuuskysely (GAD-79)
- Kysely on tarkoitettu tiedon keräämiseen potilailta, ja tavoitteena on tunnistaa henkilöt, joilla on kohonnut ahdistuneisuusriski. Kysely on tarkoitettu aikuisille.
Masennusriskitestit:
- Masennusriskitesti (DEPS)
- Masennuskysely (BDI-21)
- Kaksi kysymystä masennuksesta
- DEPS-masennustesti seulontakysymyksillä
Kyselyt on tarkoitettu tiedon keräämiseen potilailta, ja tavoitteena on tunnistaa henkilöt, joilla on kohonnut depressioriski. Kyselyt on tarkoitettu aikuisille.