Pärjäävätkö pienet terveysalan toimijat digitalisaatiokilpailussa?

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

 

Terveydenhuollon digitalisaatiossa tapahtuu parhaillaan paljon. Uutisotsikoita hallitsevat suurten yksityisten palveluntarjoajien digitalisaatiopanostukset sekä massiiviset IT-hankkeet kuten Apotti, jonka hintalappu meni jo yli 600 miljoonan. Mehiläisen ja Pihlajalinnan yhdistymisen perusteluissa yhdeksi tärkeäksi syyksi kerrottiin tarve saada leveämmät hartiat digitaalisten ratkaisuiden kehittämiseen.

Esillä on paljon myös hienoja esimerkkejä digitaalisilla palveluilla saaduista hyödyistä. Keski-Uudenmaan sairaanhoitopiiri uutisoi purkaneensa lääkärijonot etävastaanoton avulla. Siellä 70 % vastaanottokäynneistä hoidetaan nyt etänä.

Tarkoittaako tämä kaikki nyt sitä, että digitalisaatio on vain suurten toimijoiden mahdollisuus, ja pienet toimijat eivät pysty digitalisaation avulla uudistamaan ja tehostamaan palveluitaan?

Helpot sähköisen asioinnin ratkaisut ovat myös pienempien toimijoiden ulottuvilla

Pienemmillä terveysalan ja työterveyden toimijoilla on helposti tunne, ettei heillä ole mahdollisuutta samanlaisiin digitaalisiin palveluihin kuin suuremmilla toimijoilla. Isoja toimijoita koskeva uutisotsikointi tuo helposti mukanaan harhan, että hyvien digitaalisten palvelujen kehittäminen vaatisi valtavan määrän resursseja – sekä ihmisten että rahan muodossa.

Vaikka suuret toimijat kehittävät levein hartein, on Suomessa osaamista, jonka avulla terveyspalvelujen sähköisen asioinnin ratkaisuja kehitetään tarvelähtöisesti, nopeasti ja tehokkaasti. Tämä tuo markkinoille pitkälle kehitettyjä sähköisen asioinnin ratkaisuja, joiden käyttöönotto- ja ylläpitokustannukset ovat murto-osa verrattuna itse toteutettavan kehitystyön kustannuksiin.

Näin asiakkaille pystytään tarjoamaan kattavat tarvelähtöiset digitaaliset palvelut yhdeltä luukulta. Tällaisia palveluketjun osia ovat esimerkiksi oire- ja tarvepohjainen ajanvaraus, kiireellinen ja kiireetön viestintä, etävastaanotto sekä terveyteen, hyvinvointiin ja työolosuhteisiin liittyvät kartoitukset.

Kun pienempi terveyspalvelujen tarjoaja hyödyntää tällaista osaamista, onnistuu käyttöönotto muutamassa viikossa ja kohtuullisella hintalapulla. Sama mahdollisuus on myös esimerkiksi yksityisillä sosiaali- ja terapiapalveluilla. Tarpeita ajatellen myös julkinen sektori kaipaa kipeästi joustavia, helppokäyttöisiä ja helposti integroitavia asiointikanavia.

Pienemmilläkin toimijoilla on terveyssektorilla siis loistava mahdollisuus samoihin digitaalisiin ratkaisuihin kuin suurilla toimijoilla. Tästä meillä Movendoksella on kokemusta jo kymmenien terveyspalveluntarjoajien kanssa, ja vauhti vain kiihtyy.

Ihminen ja arjen tarpeet fiksun digitalisaation ytimessä

Suurten ja pienten toimijoiden välillä on toki erojakin. Suurilla investoinneilla ja omalla ohjelmistokehityksellä on helpompi saada ratkaisu, joka on täysin muokattu terveyspalvelun tarjoajan omiin palveluprosesseihin ja tarpeisiin. Tässä kääntöpuolena on, että usein vain tiettyyn palveluprosessiin ja tarpeeseen kehitetyn ratkaisun muokkaaminen tarpeiden muuttuessa on erittäin työlästä.

Pienet toimijat käyttävät laajemmalle joukolle kehitettyjä ratkaisuja, joita on helpompi ja nopeampi muokata tarpeiden muuttuessa ja toiminnan kehittyessä. Tämä on erittäin tärkeää nopeasti muuttuvassa maailmassa. Ratkaisevassa asemassa on erittäin tiivis yhteistyö asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa.

Suurin ero taitaa kuitenkin olla siinä, että kuinka korkealla digitalisaatio on johdon työlistalla, ja onko organisaatiolla olemassa digistrategia palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.

Digitaaliset ratkaisut ovat aina kuitenkin vain apuväline palveluiden ja prosessien uudistamisessa, eivät itsetarkoitus.

Jotta digitalisaatiossa saadaan koko hyöty irti, kokonaisuutta on katsottava sekä palvelutuotannon että erityisesti asiakkaan näkökulmasta. Kehitystyön pitää palvella ja helpottaa ihmisen arkea.

Kun kehitämme Movendos Health Platform-alustaa yhdessä suuren terveyspalvelujen tarjoajista koostuvan joukon kanssa, syntyy pienillekin toimijoille yhteistyössä riittävän leveät hartiat kilpailla isoja vastaan. Tällä tavalla pystymme vastaamaan myös hyvin kattavasti erilaisten ammattilaisten ja erilaisten asiakkaiden arjen käyttötarpeisiin.

Haluamme olla jatkossa entistä enemmän terveyspalveluntarjoajien kumppaneina digistrategian ja asiakaslähtöisten digitaalisten palveluiden rakentamisessa.

Blogin on kirjoittanut Movendoksen toimitusjohtaja Arto Leppisaari.

 

Lisää uutisia