Hyvinvointi. Sana, joka tuntuu olevan jokaisen huulilla, jokaisen arkisissa ajatuksissa, lehtien palstoilla, barometreissä ja kaikkialla, minne katsoo. Näin syksyn kynnyksellä kesälomien ollessa useimmilla ohi ja arjen aikataulujen täyttäessä elämämme, moni mediaväline hehkuttaa lauseita ja otsikoita kuten ”hyvinvointia arkeen” tai ”hyvinvointi on jaksamisen edellytys”. Parempaa oloa kipeästi kaipaava ihminen ostaa lehden tai lukee antaumuksella somepäivityksen ja miettii, miten saisi vielä nämäkin keinot ympättyä vuorokauden 24 tuntiin kaiken muun lisäksi.
Millainen sinusta on hyvinvoiva ihminen – miten hyvinvointi näkyy ulospäin, ja miten hyvinvoiva ihminen toimii arjessaan?
Arvopohjainen lähestymistapa näkee elämäntilanteen ja muutostarpeen ainutlaatuisena
Moni mieltää hyvinvoinnin ensisijaisesti terveellisen ravinnon noudattamiseksi ja säännöllisen liikunnan harrastamiseksi, vaikka hyvinvointi rakentuu kokonaisvaltaisesti elämän eri osa-alueista kuten levosta, palautumisesta, stressinhallinnasta, sosiaalisista suhteista, työtyytyväisyydestä ja mielekkäistä harrastuksista.
Se, millainen näiden merkitys on yksilötasolla, lähtee itse kunkin omasta elämäntilanteesta. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että jos jotkut osa-alueet falskaavat pitkällä aikavälillä, niin ihminen voi jossain vaiheessa luhistua kuin korttitalo. Tärkeintä ei ole täydellisyys eri osa-alueilla, vaan tasapaino, jota elämänhallinnaksikin ja -tasapainoksikin kutsutaan.
Siilomainen lähestymistapa kuten pelkän liikunnan ja ravinnon työstäminen pitkällä tähtäimellä johtaa usein päinvastaiseen kuin toivottuun suuntaan, eli pahoinvointiin. Liikunnasta tulee helposti suorittamista ja ravinnosta pakonomaista stressiä aiheuttava tekijä. Esimerkiksi painonhallinnan tavoitteissa tärkein avainasia, josta pitäisi lähteä liikkeelle, on uni. Kun lepo ja palautuminen saadaan kuntoon, kehon tasapaino paranee, ja arkiliikunnasta ja hyvästä ruokailurytmistä saadaan todellisia hyötyjä.
Arvolähtöisessä lähestymistavassa ihmisen muutostarvetta, terveyttä ja hyvinvointia lähestytään aina ihmisen yksilöllisestä elämäntilanteesta käsin. Valmennuksen alkuvaiheessa emme välttämättä vielä tiedä, miltä elämän osa-alueelta löytyvät juurisyyt ja siten myös ratkaisut ulospäin näkyviin hyvinvointiin tai terveyteen liittyviin ongelmiin. Kaikki osa-alueet linkittyvät toinen toiseensa, ja pienet muutokset yhdellä alueella vaikuttavat hyvinvointiin myös toisella hyvinvoinnin osa-alueella.
Mitä hyvinvointi merkitsee juuri sinulle? Mitkä asiat täyttyvät, kun voit hyvin – mikä tuottaa sinulle iloa?
Tärkeää on löytää juuri oman hyvinvoinnin avaimet
Olen toiminut valmentajana niin fyysisellä kuin mentaalisellakin puolella jo kaksi vuosikymmentä. Tänä aikana olen huomannut, miten erilaisia asioita hyvinvointi jokaiselle meistä merkitsee. Hyvinvoinnin käsite on sidoksissa myös ikään, elämäntilanteeseen ja trendeihin. Siinä missä joku tykkää juosta tukka putkella lenkillä tai hikoilla kuntosalilla, niin toinen istuu mielellään teattereissa tai katselee tuntikausia meren aaltoja flow-tilaa hakien. Siinä missä toinen kyykkii sienimetsässä harmonisessa olotilassa, toinen lätkii sulkapallomailaa viikoittaisella kenttävuorollaan.
Kaikki nämä tuottavat hyvinvointia lisääviä hormoneja kehossamme ja antavat meille tunteen hyvästä olosta. Ne toimivat loistavana vastapainona esimerkiksi työpaineille tai muulle irtautumiselle perusarjesta. Ihmiskeho ja -mieli tarvitsevat tällaisia erilaisia asioita voidakseen hyvin. Hyvinvointia lisääviä ja tukevia asioita on maailma pullollaan – tärkeintä jokaiselle on löytää se “oma juttunsa“ itseä kuunnellen.
Mitä asioita pystyisit itse muuttamaan elämässäsi, jotta voisit paremmin? Onko jokin asia, jonka voisit muuttaa heti, tässä ja nyt?
Blogin kirjoittaja on Unik Health Coach Heidi Hallila-Riihiranta. Heidi on kolmen lapsen äiti, joka muutti vastikään Tanskan Aarhusiin perheineen. Hän jatkaa Unik Health Coach-valmennuksiaan Tanskasta käsin.