Katse hoitaa etänäkin

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

 

Monet meistä osallistuvat nykyään videokokouksiin, jotkut lähes aamusta iltaan. Siinä näkee jos jonkinlaista kokeilevaa kuvakulmaa, huonoa valaistusta ja pätkivää ääntä. Televisiossakin näkee parhaillaan monenlaisia videohaastatteluja läppärin kameran kautta. Laittamalla kameran kuvaamaan alhaalta ylöspäin ja pistämällä yhden valon osoittamaan ylhäältä alaspäin saa kenestä tahansa aika hassun näköisen TV-haastattelun.

Terveydenhuollon puolella etävastaanotot ovat monilla aktiivikäytössä. Nyt onkin hyvä aika miettiä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tapaa potilasta tai asiakasta etänä. Hoitajan tai lääkärin vastaanotto on aina herkkä tilanne, myös videon kautta toteutettuna.

1. Varaa sopiva, valoisa paikka, jossa valaistus on tasainen

Luonnonvalo toimii parhaiten. Tarkista, ettei kasvoillasi näy voimakkaita varjoja. Vältä etenkin ylhäältä tai alhaalta tulevia valoja. Taustan on hyvä olla selkeä ja yksinkertainen.

2. Tärkeää on hyvä internetyhteys ja äänenlaatu

Jos langattomassa verkossa on paljon kuormaa, voit käyttää myös puhelimen omaa yhteyspistettä (hotspot).

Äänen laatuun vaikuttaa kaikkein eniten suun ja mikrofonin välinen etäisyys. Headsetin (kuulokkeet + mikrofoni) avulla saat parhaan äänenlaadun edullisimmin. Tällöin myös asiakkaan vastaukset kuuluvat vain sinulle, mikä lisää luottamuksellisuutta.

Testaa jo ennen yhteyttä etävastaanotto-ohjelmallasi, että kamera, mikrofoni ja kaiutin toimivat. Samalla voit hetken totutella kuvaasi ruudulla. Voit vaikka hymyillä kokeeksi kameralle.

3. Säädä kamera silmien korkeudelle tai hieman ylemmäs

Etenkään alhaalta tuleva kuva ei näytä luonnolliselta. Asennon on hyvä olla ryhdikäs, se antaa hyvän vaikutelman. Voit kumartua selkä suorana hieman kohti kameraa, mutta älä mene liian lähelle linssiä.

Ylimääräistä heilumista kannattaa myös yrittää välttää. Etenkin jos käytät pöytämikrofonia, vältä kolistelua ja paperien rapistelua. Mikrofonit sieppaavat helposti pienetkin äänet.

4. Katsekontakti videopuhelussa on hyvin tärkeää

Katsekontakti voi alkuun tuntua hankalalta videopuhelun aikana. Kamera saattaa olla hieman eri paikassa kuin näyttö, josta näet asiakkaasi. Muista katsoa usein kohti kameraa tai ainakin kameran lähituntumaan, kun asiakas puhuu tai sinä puhut asiakkaalle. Katsekontakti ja pienet eleet ovat hyvin merkityksellisiä.

Tampereen yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa havaittiin, että katsekontakti videopuhelun aikana sai aikaan samankaltaisia fysiologisia tunnereaktioita kuin kasvokkain. Jo suoran katseen näkeminen on saanut ihmiset hymyilemään. Katsekontakti on osa hoitoa.

Hyviä etävastaanottoja!

Lue myös 30.3.2020 julkaisemamme Kehitysvammaisten Tukiliiton blogi aidon läsnäolon rakentamisesta etätapaamisessa.

Blogin kirjoittaja on Movendoksen tutkimusyhteistyöstä vastaava Tekniikan tohtori Hannu Nieminen, jolla on pitkä tausta terveysteknologian kehittämiseen liittyvästä tutkimustyöstä. Hän vetää myös Personal Health Informatics-tutkimusryhmää Tampereen teknillisessä yliopistossa.

Lisää uutisia