Etävalmennusta ja arjen pystyvyyttä

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

Järjestimme torstaina 14.4. ensimmäistä kertaa koulutuksen, jossa tuotiin esiin työkaluja elintapaohjauksen arkeen ja kokemuksia etävalmennuksesta. Tapahtumassa oli mukana yli 60 valmennus-, kuntoutus- ja ohjaustyön ammattilaista fysioterapeuteista psykologeihin ja liikuntaneuvojiin yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Tiedosta tavaksi – Elämäntapaohjaus, arjen tuki ja etävalmennus -koulutus oli ensimmäinen kerta, kun Movendos-etävalmennusta tehneet ja siitä kiinnostuneet toimijat olivat koolla.

Terveystieteiden tohtori ja kouluttaja Eeva-Leena Ylimäki kertoi itsearvioinnin ja sitoutumisen merkityksestä muutoksen tukemisessa. Kaikkein tärkeintä on ihmisen kohtaaminen sekä luottamuksen ja ihmisen oman pystyvyyden herättäminen. Yksilöllinen muutostarve voi törmätä monien ja usein ristiriitaistenkin tunteiden karikkoon. Muutos alkaa, kun ajattelu ja tunteet saadaan samalle tasolle. Silloin ymmärrys, tieto ja taito oman elämän haltuunottoon lisääntyvät. Olennaista on nähdä elämässä ja ihmisen ominaisuuksissa olemassa oleva hyvä ja pyrkiä tukemaan elintapamuutosta elämän mukavuustekijöitä säilyttämällä. Elintapamuutos voi tuoda suuria hyötyjä pienillä arkisilla asioilla ilman, että kaikesta pitää luopua. Ammattilaisen on astuttava asiakkaansa kanssa samaan veneeseen, jotta osapuolet voivat toimia joukkueena. Muutosta syntyy harvalla, jos ohjeistuksia ja tietoa jaetaan ulkoa käsin. Asiakkaan sisäinen motivaatio pitää herätellä eri kerroksien kautta itsearvioinnin, mahdollisten objektiivisten mittausten, ajatusten ja tunteiden kohtaamisen ja pienten askelten kautta.

Liikuntatieteiden tohtori Kati Kauravaara toi esiin arvo- ja hyväksyntäpohjaisen lähestymistavan näkökulmia liikunnan ja terveyden edistämiseen. Hän nosti puheenvuorossaan esiin tärkeänä tekijänä psykologisen joustavuuden. Tämä voi olla esimerkiksi itselle tärkeiden asioiden tunnistamista, suuntautumista omien arvojen mukaiseen toimintaan sekä kykyä tehdä pieniä konkreettisia asioita, joilla yhdessä on positiivista vaikutusta omaan hyvinvointiin. Myös kyky tunnistaa omien ajatusten ja tunteiden sekä kehotuntemusten vaikutuksia omaan toimintaan auttaa tiedostamaan omia käyttäytymismalleja. Tärkeää on hyväksyä myös negatiiviset kokemukset ja epäonnistumiset osana elämää. Tavoitteellisuus, joustavuus, kokemuksellisuus ja itselle tärkeiden arvojen mukainen toiminta ovat osa onnistunutta muutosprosessia.

Lisäksi koulutuksessa tuotiin esiin kokemustarinoita Movendos-etävalmennuksesta eri ikä- ja kohderyhmille. Pro-Energy avasi kokemuksia nuorten 18-25-vuotiaiden työntekijöiden kokonaisvaltaisesta työhyvinvointivalmennuksesta, jossa tärkeimmät tavoitteet ovat liittyneet ajan- ja elämänhallinnan sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin alueille. Espoon liikuntapalvelut on käyttänyt etävalmennuspalvelua jo laajempaan ja pidempään osana liikuntaa ja painonhallintaa-ryhmiään. Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen fysioterapeutti kertoi ikäihmisten etävalmennuskokemuksista, ja Peurungan kuntoutuskeskus sydänkuntoutukseen liittyvästä tutkimushankkeesta ja sen etenemisestä. Lopuksi Mawell Care kuvasi työikäisten etävalmennuskonseptia, jossa tuki annetaan tapaamisten sijasta puhelimitse ja etävalmennuksella. Päivän loppuvaiheilla yrityksemme oma mies Hannu Nieminen (TkT) avasi elintapaohjauksen vaikuttavuutta ja mittattavuutta.

Päivän aikana syntyi hyvää keskustelua yli ammattirajojen elintapaohjauksen arkeen, etävalmennuksen käytännön prosesseihin, etävalmennukseen käytettävään aikaan ja sisältöön liittyen.

Lisää uutisia