Etävalmennus tukee seniori-ikäisten arkea ja lisää koettua hyvinvointia

Sharing is Caring

Share on linkedin
Jaa | Linkedin
Share on twitter
Jaa | Twitter
Share on facebook
Jaa | Facebook

Myllypuron monipuolisessa palvelukeskuksessa Helsingissä on kokeiltu 65-80-vuotiaiden etävalmennusta kahteen otteeseen. Valmentajina ovat toimineet fysioterapeutit, ja tavoitteena on ollut arjen aktiivisuuden ja kotona pärjäämisen kohentaminen. Etävalmennus on auttanut pilkkomaan tavoitteet pieniksi arjen tehtäviksi ja helpottanut etenemisen seurantaa. Myös Rudolfin palvelukoti Helsingissä osallistui kevään 2016 kokeiluun, mutta pienen asiakasmäärän vuoksi kokeilu jäi pienimuotoiseksi.

Ensimmäinen Myllypuron kokeilu toteutettiin keväällä 2015. Tuolloin aloittanut kahdeksan hengen ryhmä jatkoi innostuksen vuoksi etävalmennuksessa aiottua 5 kk jaksoa pidempään, eli syksyyn saakka. Ensimmäisessä pilotissa pidettiin yksi ryhmätapaaminen kuukausittain fysioterapeutin kanssa, ja välissä annettu etävalmennustuki oli yksilöllistä henkilökohtaisin tavoittein. Tämän pilotin seniorit kokivat etävalmennuksen mielekkääksi ja innostavaksi sekä etävalmennustyökalun helppokäyttöiseksi. Fysioterapeutit toivat esiin, että etävalmennus on hieno tapa motivoida ja innostaa ohjattavia. Asiakkaan oppii myös tuntemaan paremmin, kun seuraa etenemistä itselle sopivaan aikaan.

Etävalmennuksen tehtäväsisältö liittyi pääsääntöisesti yksilölliseen arkiliikunnan tukemiseen ja lihaskuntoharjoitteluun, rentoutumiseen ja liikkuvuuden tukemiseen. Myös ravitsemusta ja nukkumista sivuttiin. Osalla mukana oli myös painonpudotustavoite. Esimerkkejä yksilötason tuloksista ensimmäisessä pilotissa: 10 kg painonpudotus pienin arjen muutoksin, vyötärönympärys pieneni usealla, jäsenet muuttuivat liikkuvammiksi, tupakointi väheni, olo oli kevyempi ja virkeämpi sekä mieli korkeammalla.

Toisessa kokeilussa keväällä 2016 oli mukana saman verran valmennettavia. Jatkopilotissa ei pidetty ryhmätapaamisia, vaan fysioterapeutti ja asiakas tapasivat vaihtelevasti tarpeen mukaan. Lisäksi muihin teemoihin liittyvissä ryhmissä törmättiin noin kerran viikossa. Myös tässä pilotissa ikäihmiset olivat tyytyväisiä ja sitoutuneita valmennukseen.

Toiseen pilottiin otettiin mukaan myös alku- ja loppumittaukset. Valmennettaville toteutettiin lyhyt suorituskyvyn testistö, joka testaa tasapainoa, kävelynopeutta ja tuolilta ylösnousua. Lisäksi testattiin puristusvoimaa, hyödynnettiin myöhäisiän depressioseulaa ja tehtiin TUG-testi, jossa kartoitetaan asennon vaihtamiseen, kävelemiseen ja paikasta toiseen liikkumiseen liittyviä asioita. Suurinta fyysistä etenemistä tapahtui useilla puristusvoimassa, suurimmillaan saatiin jopa 25 % kasvu yhdessä kädessä. Yksilötasolla monella tapahtui edistystä myös kävelynopeudessa sekä tuolilta ylösnousussa. Mielialamittaristossa kohenemista tapahtui tyytyväisyydessä elämään, hyväntuulisuudessa, tarmokkuuden kokemuksessa, toiveikkuudessa, ja suurimmalla osalla luopuminen riennoista ja harrastuksista väheni merkittävästi.

Iäkkäämpien etävalmennuskokeilut jatkuvat, kun Helsingin Kalasatamassa alkaa nopeiden kokeilujen vertaisohjaajahanke. Lue lisää toisesta blogitekstistämme:

http://www.movendos.com/2016/05/31/hyvinvointia-lisaavia-lahipalveluita-kalasatamaan-kuntoutussaation-ja-movendos-oy-n-kuntokaverit-valittiin-nopeaksi-kokeiluksi/

Senioreiden sitaattisikermä

Vuosi ennen valmennusta käytin särkylääkettä kolmesti päivässä. Movendoksen myötä tieto ja taito itsensä hoitamisesta lisääntyi, ja lääkkeet vähenivät yhteen kertaan päivässä. Nyt on mennyt viikkoja etten edes muista särkylääkettä – omat voimien ylitykset pois lukien.”

”Alli loikkasi habaan”

”Parasta valmentajan kyky kiristää, kirittää, inspiroida, lohduttaa ja jarruttaa sopivassa suhteessa.”

”Mehän saadaan tässä oikeen nuppihoitoa!”

”Kroppa ei ole enää kuin 50-vuotiaalla, on hyvä, että voi kysyä ohjeet liikkeeseen valmentajalta”.

”Ennen liikunta on ollut vähän puurtamista, mutta nyt katselee asioita eri tavalla… tämä motivoi”.

”Hyvä, että on live-valmentaja, joka aktivoi ja käskee pitää taukoakin jos innostuu liikaa”.

”Tällä voi muuttaa elämäntapojaan”.

”Talvisin liukkaalla olen vankina kotona. Nyt voin harrastaa silti liikuntaa ohjatusti”.

”Saan lisää terveysoivalluksia, kun olen mukana tässä”.

Lisää uutisia